razno
21 Jan, 2009
Svetska ekonomska kriza potresa Rusiju
Autor zeca 12:41 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Generalna
Ruska vlada je izdvojila više od 200 milijardi dolara za suzbijanje krize zbog koje su kompanije već počele da otpuštaju radnike, smanjuju plate i investicione planove i koja je primorala kompanije u bankarskom sektoru na konsolidaciju i podstakla rast broja firmi koje nisu u stanju da vrate dugove. 

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je upozorio da Rusiji preti opasnost bez presedana ukoliko se ekonomska kriza pogorša i izmakne kontroli. Gorbačov je omražen kod većeg dela Rusa koji ga okrivljuju za haos posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Međutim, ruski predsednik Dmitrij Medvedev veruje da se Rusija pokazala dobro pripremljenom za svetsku ekonomsku krizu, što u velikoj meri može da zahvali onome što je urađeno za vreme njegovog prethodnika Vladimira Putina. "Verujem da sve što je urađeno u poslednjih osam godina nije bilo uzaludno. Bez tih priprema, sada bi nam bilo mnogo gore", izjavio je Medvedev i naveo da rezerve zlata i strane valute, po kojima je Rusija na trećem mestu u svetu, predstavljaju pristojan i opipljiv "zaštitni vazdušni jastuk" za rusku ekonomiju i finansijski sistem. 

Medvedev je, ipak, ukazao da Rusija kao deo svetske ekonomije "plaća izvesnu cenu". On je ocenio da se svet u svojoj istoriji nikada do sada nije susreo sa sličnom krizom i da su netačna sva poredjenja sa velikom depresijom iz 30-ih i krizama iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, jer su te krize, u neku ruku, imale lokalni karakter i pogadjale nekoliko zemalja. "Svetska ekonomija je sada toliko globalizovana da su se problemi u ekonomiji neke zemlje, posebno tako velike kao što je Amerika, gotovo odmah osetili u zapadnoj Evropi, Kini, Japanu i Rusiji", kazao je ruski predsednik. 
Comments
Dodaj komentar
Dodaj komentar

Zapamti me

Kalendar
« Januar 2009 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Pretraži
Najnovije...
Kategorije
Arhiva
Linkovi
  • Generalna
Meni