razno
21 Jan, 2009
U Srbiji poskupljuje gas
Autor zeca 12:47 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Generalna

Bajatović je kazao da je Srbijagas uradio kalkulaciju po kojoj bi sadašnja cena gasa trebalo da bude veća za 18 procenata i Agenciji za enrgetiku predložio toliko poskupljenje. Prema njegovim rečima, odluku vlade o traženom poskupljenju gasa očekuje za desetak dana. 

Bajatović je naglasio da bi gubitak Srbijagasa, ako gas ne poskupi, iznosio između šest i sedam dinara po kubnom metru i da su za investicije u gasnu infrastrukturu i završetak skladišta Banatski Dvor neophodne veće cene gasa. 

On je kazao da u Srbijagasu smatraju da je poskupljenje gasa najbolje rešenje, dodajući da dve mogućnosti, koje još postoje za obezbeđenje novca, nisu realne. Jedna je da vlada interventno obezbedi novac, koji, kako je rekao, ne veruje da ima, a druga je zaduživanje kompanije koje bi Srbijagas dovelo u situaciju da ne može da servisira tekuću nabavku gasa. 

Bajatović je ponovio da su dugovi u poslovanju Srbijagasa posledica, pre svega, niske cene gasa i dodao da se pojeftinjenje gasa iz uvoza od Nove godine neće ni osetiti u Srbiji, zbog slabljenja dinara prema dolaru. 

Procedura nalaže da Srbijagas povećanje cena zatraži od Agencije za energetiku, koja proverava opravdanost troškova i odobrava iznos poskupljenja, a konačnu odluku odnosi Vlada Srbije. 

Bajatović je rekao i da će na današnjem Savetu za infrastrukturu jedna od tema biti i podzemno skladište gasa Banatski Dvror, jer se pitanje njegovog završetka mora rešiti. 

Predlog Srbijagasa biće, kako je dodao, da skladište bude završeno do kraja juna i da onda počne njegovo punjenje, kako bi bilo potpuno operativno za sledeću zimu. 

Bajatović je ranije kazao da je za završetak skladišta potrebno 22 miliona evra, a za punjenje gasom dodatnih 100 miliona dolara. 

Comments
Dodaj komentar
Dodaj komentar

Zapamti me

Kalendar
« Januar 2009 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Pretraži
Najnovije...
Kategorije
Arhiva
Linkovi
  • Generalna
Meni